برخی باور های غلط درباره برنامه نویسی وجود دارند که باعث میشود بسیاری از افراد از مسیر یادگیری اصولی خودشان منحرف شوند و در نهایت برنامه نویسی را کنار بگذارند و یا اینکه از ابتدا شروع به یادگیری نکنند. یکی از این باور ها این است که برای برنامه نویسی باید نابغه، خوره ریاضی و کامپیوتر یا به اصطلاح geek باشیم. اگر در سایت ها و وبلاگ ها در اینباره سرچ کنید، بسیاری از مقالات به شما میگویند که این باور غلط است اما در این مقاله ما میخواهیم به صورت بی طرف و کاملا مبتنی بر آمار و شواهد این مسئله را بررسی کنیم، پس تا انتهای این مقاله همراه من باشید.
هوش چقدر در برنامه نویسی اهمیت دارد؟
تصویر کلیشه ای که رسانه و فیلم ها برای ما از برنامه نویسان ساخته اند: ((افرادی جوان با مهارت های اجتماعی بسیار پایین که نبوغ مادر زادی دارند و شب تا صبح مشغول کد نویسی هستند و نرم افزار هایی میسازند که دنیا را تغییر میدهند))
اما واقعا برای برنامه نویس شدن چه میزان بهره هوشی لازم داریم؟ طبق آمار میانگین IQ برنامه نویس ها 110 است که بین بازه 93 تا 130 قرار دارند، میانگین هوش افراد عادی 100 است که بین بازه 85 تا 115 قرار دارند. پس بله میتوان گفت برنامه نویس ها کمی از مردم عادی باهوش تر هستند اما فقط کمی. در واقع یک فرد با هوش متوسط یعنی 100 به راحتی میتواند برنامه نویس شود چرا که بازه IQ برنامه نویس ها از 93 شروع میشود. پس در واقع ما برای برنامه نویس شدن لازم نیست نابغه باشیم، هوش متوسط و حتی کمی کمتر از متوسط هم برای یادگیری برنامه نویسی کافی است.
اگر میخواهید از میزان IQ خودتان مطلع شوید از این تست استفاده کنید.
اما یک سوال مهم باقی مانده که باید به آن هم پاسخ بدهیم؛ آیا هوش قابلیت افزایش و کاهش دارد؟ برای فهمیدن جواب این سوال در ادامه مقاله با من همراه باشید.
چرا تمرین مهمتر از هوش مادرزادی است؟
در بخشی قبلی گفتیم که میانگین هوش برنامه نویس ها کمی بیشتر از میانگین هوش مردم عادی است، چیزی حدود 10 نمره. اما آیا این ویژگی یک ویژگی مادرزادی است یا با تمرین به دست آمده؟ بر خلاف باور عموم مردم که فکر میکنند هوش ثابت است و قابل تغییر نیست، پژوهش ها نشان میدهند که IQ با حل تمرین ها قابل افزایش است.
در آزمایش کواشچف، پژوهشگران به مدت سه سال به گروهی از دانش آموزان دبیرستانی هفته ای 3 یا 4 تمرین حل مسئله میدادند و بعد از سال نتیجه بسیار جالب بود؛ دانش آموزانی که به آنها تمرینات حل مسئله داده میشد به طور متوسط 15 نمره IQ بالاتری داشتند نسبت به دانش آموزانی که این تمرینات را انجام نمیدادند. این آزمایش نشان داد که IQ به وسیله تمرین مستمر قابل افزایش است، پس شاید بتوان گفت که علت اینکه برنامه نویس ها کمی از متوسط جامعه باهوش تر هستند همین است که مدام درگیر حل مسئله و تمرین دادن ذهن شان هستند.
مسئله مهم دیگری که باید به آن اشاره کنیم این است که ما برای یادگیری هر مهارتی باید مسیر عصبی آن مهارت را در مغزمان بسازیم و این بدون تمرین مداوم ممکن نیست، اگر در زمینه ای استعداد بالایی داریم به این معنی است که بخشی از مسیر عصبی آن از قبل در مغزمان ساخته شده است ولی همچنان برای تکمیل و تقویت آن به تمرین نیاز داریم، پس بهتر است فریب استعداد خوبمان را نخوریم و با برنامه ریزی منظم تمرین کنیم.
چطور مهارتمان را در برنامه نویسی تقویت کنیم؟
برای یادگیری برنامه نویسی نیاز داریم که هم آموزش های درست و اصولی ببینیم، و هم بسیار تمرین کنیم. در آینده مقاله ای مفصل درباره منابع یادگیری برنامه نویسی و سایت هایی که میتوانید برای تمرین برنامه نویسی استفاده کنید در سایت قرار میدهم. اما نکته ی بسیار مهمی که الان باید بدانیم این است که یاد گرفتن هر مهارت جدیدی همراه با سردرگمی و اضطراب است، پس هر وقت در طول مسیر یادگیری دچار احساس اضطراب شدیم باید به خودمان یادآوری کنیم که ما در مسیر یادگیری هستیم و این احساس کاملا طبیعی است.
امیدوارم این نوشته برایتان مفید بوده باشد، خوشحال میشوم نظرتان را با من به اشتراک بگذارید.